середу, 4 квітня 2018 р.



з розвитку інклюзивної освіти,
яка проходить за участю майже 500 освітян України


3 квітня дружина Президента України Марина Порошенко здійснила робочий візит у Запорізьку область. Перша леді відкрила Всеукраїнську науково-практичну конференцію, в якій взяли участь майже 500 освітян зі всієї країни.
Також серед учасників конференції - педагоги Кіровоградської, Чернівецької та Херсонської областей, які у Запоріжжі проходять триденний тренінг Благодійного Фонду Порошенка з питань організації роботи Інклюзивно-ресурсних центрів. Такі тренінги вже пройшли педагоги з дев’яти регіонів України, і до листопада 2018 року заплановано охопити всю Україну.

Звертаючись до освітян та науковців, Марина Порошенко зазначила, що сьогодні ми успішно проводимо реформу освіти, створюючи новий освітній простір рівних можливостей для всіх дітей України без винятку. І одним із етапів цієї реформи є створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів.
Дружина Президента наголосила, що «для ефективної роботи Інклюзивно-ресурсні центри будуть використовувати сучасні міжнародні тести для оцінки навчальних здібностей дітей. Це сприятиме запровадженню більш нових та прогресивних підходів у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами».
Окрім того, у ході Всеукраїнської конференції відбулася презентація автоматизованої системи підтримки діяльності Інклюзивно-ресурсних центрів. За словами Марини Порошенко, «однією з переваг цієї електронної програми є можливість вести реєстр дітей, які перебувають на обліку ІРЦ, реєстр фахівцівта інклюзивних навчальних закладів України. І дуже важливо, що все це об’єднано єдиною електронною програмою «Державна система освіти» (ДСО).
Освітяни переконані, що автоматизована інформаційна система підтримки діяльності Інклюзивно-ресурсних центрів дозволить підвищити якість освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами та сприятиме ефективному використанню державної субвенції на підтримку таких учнів - за принципом «гроші за дитиною».
Оскільки з 2016 року у Запорізькій області реалізується пілотний проект Благодійного Фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки, місцеві фахівці презентували учасникам конференції монографію «Розвиток інклюзивно-освітнього середовища в Запорізькій області: науково-методичний аспект». У цьому виданні містяться методичні рекомендації для педагогів закладів з інклюзивною формою навчання, науково-теоретичні засади впровадження інклюзивної освіти, а також розглядаються особливості професійної підготовки вчителів у системі післядипломної педагогічної освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар